Közterek és közösségek együtt gyarapodnak

JUTA Szennyvízberuházást kezdenek, és átadták az akadálymentesített rendelőt a lakosságmegtartó községben

Egy jelentős beruházás kezdetét, s egy másiknak a befejezését ünnepelték szombaton Jutában, a falunapon. A borús idővel dacoló derűt részint a 436 millió forint értékű szennyvízberuházás kezdése indokolta, amely több évtizedes igényt elégít ki az 1240 lakosú településen. Az elkészült fejlesztés a kisebb nagyságrend ellenére nem kevésbé fontos: átadták a lakosságnak a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat és az orvosi rendelő akadálymentesített épületét.


Hivatal Nándorné, Juta polgármestere megilletődötten állt a falunapi közönség elé szombaton, hiszen – mint mondta – sok ember öröme, s régi vágya teljesül a község infrastruktúrájának fejlesztésével. Ezért köszönetet mondott mindenkinek, aki kivette a részét a munkából, benne a képviselő-testületnek, amely eredményes négy éves ciklust zárt.
Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében arról a misszióról beszélt, amit vidéki emberként négy évvel ezelőtt vállalt. Ez a misszió a falun maradás melletti kiállás, mert sok érv szól ugyan a városok mellett, mondta, mégis arra kér, a falun élők tartsanak ki. Nincs annál szomorúbb, amikor a boldogságot a vidéki élet békéjében megtaláló emberek a betonrengetegbe, számukra testidegen közegbe kényszerülnek. Ezért a vidéki Magyarország boldogulása nélkül nem boldogulhat az ország. Az elnök arról is beszélt, hogy az ország éves 1800 milliárdos szja-bevételével szemben 2500 milliárdos adósságszolgálat áll. E szorításból kivezető utat a több bevétel, a munkahelyteremtés jelenthet. Minden erőt és energiát oda kell becsatornázni, mondta, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) mint legfőbb munkahelyteremtők gyarapítani tudják a nemzeti összterméket. Ez az új Széchenyi-terv, mutatott rá Gelencsér Attila.


Feigli Ferenc, Barcs polgármester a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) nemrég leköszönt elnökeként a számokról is szólhatott a jutaiakhoz. Azt mondta: a régió a ROP (regionális operatív program) keretében csaknem nyolcmilliárdot fordít a kistelepülések szennyvízkezelésére, ebből 349 milliót kapott e somogyi község. A 16 százalékos csatornázottság válhat így teljessé 2011 szeptemberére, amit a próbaüzem végén 2012 tavaszán adnak át. Feigli Ferenc azt mondta, négy év alatt 532 millió forint érkezett Jutába, amiben Kolber István munkájának is köszönhető; a képviselő, volt fejlesztési minisztert hivatalos ügyek szólították a fővárosba. A polgármester a munkahelyteremtésről mondta: a régió az elmúlt két évben 25 milliárdot fordított a kkv-k támogatására.


Köszöntőt mondott a falunapon Bodor Zoltán esélyegyenlőségi szakmérnök is, aki a családsegítő központ és az orvosi rendelő akadálymentesítésén dolgozott. Részt vett az ünnepen Kulcsár László, a Kapos Hidro Kft. ügyvezető igazgatója is.


Hivatal Nándorné polgármester, bár a számvetést elkészítette, ezt az ünnepi alkalmat nem használta ki arra, hogy részletes tájékoztatást adjon a négy éves ciklusban elvégzettekről. Azt kérte viszont, hogy a vendégek látogassanak el a megújult intézményekbe, s nézzenek szét a helyiek igényessége és a „munkanélküliek” munkája révén szép és rendezett településen. Így ugyanis megláthatják: Juta az elvándorlás helyett a közösség maradásának és összetartozásának a példája.

Juta község szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása
Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló beruházásra Juta Község Önkormányzata adta be a pályázatát. A Dél-Dunántúli Operatív Program DDOP-2009-5.1.4/A kódszámú, „Kistelepülések szennyvízkezelésének fejlesztése” című támogatási keretéből 80 százalékos támogatási intenzitás mellett 348 millió 956 ezer 800 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a „Juta község szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása” című projekt megvalósítására.


A projekt teljes bekerülési összege 436 millió 196 ezer forint, amelyhez az önerőt a lakosság és az önkormányzat biztosítja. A támogatást az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja és a Magyar Köztársaság biztosítja. A szennyvízelvezető- és tisztító rendszer kiépítése a település fejlődésének egyik fontos eszköze, hozzájárul mind a település, mind a Dél-Dunántúli Régió stratégiai céljainak megvalósulásához. A beruházás célja a teljes lakosság ellátása, ezen keresztül pedig a térség környezetvédelmi és ökológia céljai megvalósulásának elősegítése.


A beruházás menedzsmentjét a BFH Európa Kft., a műszaki ellenőri feladatokat a Kapos Hidro Kft. látja el. A közbeszerzés lezárultával várhatóan októberben írják alá Juta legnagyobb eddigi beruházásának kivitelezői szerződését.

Szerző:

Balassa Tamás

By

939