Településünk

képeslap001

Kérem, szánjon néhány percet a település megismerésére! Remélem megnyeri tetszését, s személyesen is köszönthetjük Önt falunkban!

Kaposvár vonzáskörzetében élve büszkén valljuk magunkat falusinak, jutainak. A város számtalan előnyét, szolgáltatását könnyen elérve élvezhetjük itt a falu nyugalmát, békéjét és  a falu-közösség nyújtotta biztonságot.

Juta szeretettel várja és fogadja az idelátogatókat!

Településünk a megyeszékhely, Kaposvár közvetlen közelében, attól alig 6 km-re található.

A falu valószínűleg már a honfoglalás korától lakott volt, bár az első okleveles adat 1284-ből származik. Árpád és nemzetsége szálláshelye lehetett. A község a nevét Árpád egyik fiáról „Jutas”-ról kapta – amely ősi magyar név.

1284-ben még pusztaként szerepel, de az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék szerint már plébániája is volt. 1446-ban a Marczali családot iktatták a helység birtokába. 1481-ben egyházi tulajdon volt, részesedést kaptak belőle a pálosok, 1715-ben a gróf Batthyány családé lett, birtokaikat 1849-ben lefoglalták, és a császári kincstár kezelésébe kerültek. Gróf Ráday Gedeon, majd leszármazottai birtokolták a település nagy részét.

A II. világháború idején nem voltak jelentős harcok a községben, s utána sem következett kitelepítés.

1969-ben Juta, Hetes társközsége lett, összevonták a szövetkezeteket és körzetesítették az iskolát. Az 1990. évi helyhatósági választásokat követően lett újra önálló a település.

A község a Millennium évében avatta zászlaját és címerét.
A község címere: a fehér pajzsfő a veres oroszlánokkal az Árpád-ház korai címeréből vett elem, kék pajzsfőben a sziklán fészkelő pelikán a Batthyány család címeréből való, emlékeztetve arra a történelmi tényre, hogy a család jutai birtokait 1848-49-es szabadságharc után az önkényuralmi rendszer elkobozta.
A zászló: fehér alapon a címer, alatta fekete betűkkel a „Juta” településnév.
Jutát lankás dombok veszik körül, a határ szántóföldjeit északon tölgyes, nyugaton többnyire akácerdő tarkítja. Az erdők 171 hektáron terülnek el, a mezőgazdasági termőterület 1560 hektáros. A községet a jutai vízfolyás szeli ketté, északkeleti részén egy 9 hektáros szőlő és hobbikert nyújt kikapcsolódást.


A település lakóinak életét, mindennapjait Kaposvár közelsége határozza meg. A munkahelyek, iskolák könnyen megközelíthetők, néhány perces autóúttal minden szolgáltatás elérhető.
A közlekedés közúton kiváló, s mivel a településen halad át a Kaposvár-Fonyód és a Pusztakovácsi irányába vezető út, az átmenő forgalom jelentős. Naponta 50 pár busz biztosítja a sok-irányú összeköttetést.
A település ideális lakóhelye a falusi életet, csendes környezetet kedvelő embereknek. 
A község megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkezik, van szennyvízcsatorna hálózat, a községben valamennyi út aszfaltozott. A gyermekeket bölcsőde, óvoda, iskola várja, az egészségügyi ellátást az orvosi rendelő biztosítja. Szabadtéri sportcentrumunkban és kultúrotthonunkban, könyvtárunkban kapcsolódhatnak ki lakosaink.
képslap002

Álló Andrea – Az öreg tölgy

 

Temetőben áll egy tölgyfa,

A sírok között nagy pompába.

Gyönyörű a koronája,

Égig érnek ágai.

Aki beér a faluba

Őt látja meg nem csoda,

Juta határát kémleli.

Ő bizony a falu szépe,

A temető ékessége

Összeszedte a holtak könnyeit.

De jajj a temető kapujába

Felzajlik a fűrész hangja,

Érte jöttek, már potyognak le ágai.

Fülemüle sereg

A temető fáin kesereg.

Nekem is könnyes lesz a szemem

Egy versen jár az eszem.

Ó szegény tölgy!

Juta legöregebbje,

Hát mi marad belőle?

276