Hűtős lángos
Hozzávalók:
1 kg liszt, 1 tojás, 1/2 l tej, 3 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor az élesztő felfuttatásához
A hozzávalókat összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd olajozott zacskóba tesszük úgy, hogy legyen helye a tésztának dagadni. Azonnal hűtőbe tesszük, ott fog megkelni. Legalább 6 órán át legyen hűtve, de legfeljebb egy hónapig tárolhatjuk.(ne tegyünk rá semmit!) Közvetlenül sütés előtt vegyük elő.
Jó étvágyat!
Tökös receptek
A palacsintákhoz és a pogácsához cukkinis alapkrémet használunk, melyeket különbözőképpen lehet ízesíteni. A cukkinik zsengék legyenek.
Cukkinis alapkrém:
Cukkini-alapkrém hozzávalói:
1 nagyobb cukkini
ételízesítő
bors
2-3 gerezd fokhagyma
Cukkinis palacsinta cukkinis krémmel töltve
Palacsinta hozzávalói:
50 dkg liszt
2 tojás
1 sütőpor
só
2 kisebb cukkini héjastul reszelve
szódavíz (palacsintához)
A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk, belereszeljük a 2 hámozatlan cukkinit és vastag palacsintákat készítünk belőle.
Cukkini-krém hozzávalói:
1 nagyobb cukkini
ételízesítő
bors
2-3 gerezd fokhagyma
10-15 dkg reszelt sajt
A cukkinit lereszeljük. Olajban feltesszük sülni 1 kávéskanál ételízesítővel, csipet borssal. Hagyjuk, hogy a levét elsülje. 2-3 gerezd fokhagymát reszelünk bele. Egy tésztaszűrőbe öntjük és lecsepegtetjük. Újból melegítve 10-15 dkg reszelt sajtot keverünk hozzá. Ezzel az alapkrémmel megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük. Kb. másfél ujjnyi karikákat szeletelünk belőle.
Tejfölös cukkinis placsinta
A tésztája ugyanaz, mint fent, csak olajban elkevert fokhagymareszelékkel és utána tejföllel kenjük meg a palacsintákat.
Szendvicskrém
Magyaros
Az 50 dkg lesütött és lecsepegtetett hideg cukkini krémhez egy evőkanál pirospaprikát keverünk, majd mindezt egy csésze 50 dkg-os joghurtos ráma margarinnal merülő mixerrel simára keverjük.
Majonézes
Az alapkrémhez 1 doboz 400 g-os majonézt keverünk.
Tócsi
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
2 cukkini héjastul
bors
ételízesítő
1 sütőpor
3-4 gerezd fokhagyma
szódavíz
gyalult cukkini
A hozzávalókat galuskasűrűségűnél hígabbra keverjük, majd beletesszük a gyalult cukkinit. Kanállal szaggatjuk kevés olajba, ahol mindkét oldalát megsütjük.
Csalamádé
Hozzávalók:
Káposzta, lila és fehérhagyma, uborka, paprika, paradicsom, sok cukkini.
A hozzávalókat legyaluljuk, leszeljük. Ízesítjük cukorral, sóval, őrölt borssal, ecettel. Makulányi borként teszünk hozzá, ezekkel alaposan összekeverjük. Azonnal fogyasztható.
Kelkáposztás cukkini saláta
Hozzávalók:
1 fej kelkáposztát leszelünk,
2 kis cukkinit szálára szelünk,
4 gerezd fokhagyma
Salátalé: cukor, só, bors, almaecet, citromlé.
A hozzávaló zöldségeket a salátalével jól elvegyítjük.
Cukkinis pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tejföl
fél evőkanál só
1 dl tej
fél élesztő
A szokásos módon felfuttatjuk az élesztőt és a többi alapanyaggal összegyúrjuk. Kinyújtjuk és a fentebb említett cukkini krém felével megkenjük. Összehajtogatjuk, 20 perc után újra nyújtjuk és kenjük, hajtjuk és nyújtjuk. A tetejét bevagdaljuk, mint a pogácsákét, megkenjük tojással és előmelegített sütőben kisütjük.
Cukkini krémmel töltött tojás
Hozzávalók:
8 tojás
cukkini alapkrém
tejföl
A tojásokat megfőzzük és megtisztítjuk. A fehérjéket kettévágjuk, a sárgáját villával összetörjük és a cukkini alapkrémhez adjuk. Beletöltjük a hosszában elvágott fehérjékbe, tejföllel áthúzzuk a tetejét és pirospaprikával meghintjük.
Sütőtök lekvár
Hozzávalók:
2 kg tisztított sütőtök
3 narancs
1 kg cukor
fél liter jaffa szörp
nátrium-benzoát
2 kg tisztított sütőtököt annyi vízben, hogy ellepje, felteszünk főni. Hozzáadunk 3 tisztított narancsot és egy narancs mosott héját. Ha puhára főtt, leöntjük a vizet róla, hozzáadjuk a cukrot és a szörpöt, majd merülő mixerrel simára keverjük. Üvegekbe tesszük és nátrium-benzoátot teszünk a tetejére.
Rostos sütőtök ivólé
Hozzávalók:
2 kg tisztított , felkockázott sütőtök
5 dkg citromsav
1 kávéskanál nátrium-benzoát
6 db hámozott narancs
1 narancs héja
fél liter jaffa szörp
Sziruphoz: 10 l víz, 1 kg cukor
A tököt, citromsavat és nátrium-benzoátot összekeverjük és 1 napig állni hagyjuk. Másnap 2 liter vízben feltesszük főni a tököt, narancsot és az egyiknek a héját. A legvégén hozzáadjuk a cukrot. Ha megfőtt, a főzőlében összemixeljük és hozzáadjuk a szörpöt. A kihűlt sziruphoz adjuk. A kevés tartósító miatt hűtőszekrényben tartjuk, míg elfogy.
Ananász kompót tökből
Hozzávalók:
3 kg érett, sárga spárga-tök
5 dkg citromsav
40 dkg cukor
1,5-2 liter ananász-szörp
A tököt lekarikázzuk és a karikákat sugárirányban felkockázzuk. Hozzátesszük a citromsavat és 24 óráig állni hagyjuk. 2 liter vízből és a cukorból szirupot főzünk, amiben a tököt kis adagonként a forrástól számított 1-2 percig főzzük. Tésztaszűrővel célszerű adagolni és szűrni. Üvegekbe töltjük és leöntjük 1,5-2 liter ananász-szörppel.
Cukinis sütemény
Hozzávalók:
4 tojás
3 dl-es bögre cukor
fél bögre étolaj
2 bögre liszt
1 sütőpor
2 evőkanál kakaópor
fél liter legyalult cukkini
Krém hozzávalói:
6 dl tej
2 vaníliás pudingpor
1 ráma
25 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 dl Hulala tejszín
A hozzávalókból a szokásos módon ( tojást, cukrot habosra keverni, részletekben hozzá az olajat, majd a többi alkotórészt, amit a lisztben elkevertünk) közepes tepsiben (az enyém 34x27cm-es) tésztát sütünk. A tejet a pudinggal felfőzzük, ha kihűlt, összekeverjük a cukorral és vaníliás cukorral kikevert rámával.
A krémet a kihűlt tésztára tesszük és a tetejére tejszínből cukor nélkül felvert habot teszünk.
Cukkinis lecsó
Hozzávalók:
3 hagyma
1 kg paprika
5-6 paradicsom
egy közepes cukkini
étolaj
A cukkinit karikázzuk és utána csíkozzuk. A szokásos módon lecsót készítünk a hozzávalókból. ( A hagymát megsütjük és rátesszük a cukkinit és a paprikát, később a paradicsomot.)
Jó étvágyat kíván a
töksátor főboszorkánya, a tökéletes tökételek készítője:
Stadlerné Ibolya Jutából