Nevezési sorszáma: 01

napraforgókalács

Hozzávalók a tésztához:
760 dkg finomliszt
250 ml langyos tej
125 ml étolaj
2 db tojás
1 kávéskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
5 dkg friss élesztő10 dkg puha vaj
Sütésálló lekvár

Dió töltelék:
20 dkg dió
10 dkg kristálycukor
2 dl tej
10 dkg mazsola
1 evőkanál vaníliás cukor

Máktöltelék:

5 dkg darált mák
2,5 dkg kristálycukor
1 dl tej
4 dg mazsola
1 kávéskanál vaníliás cukor,
reszelt citromhéj

Kimérjük a hozzávalókat és összedolgozzuk, 20-25 percig kelesztjük.

Ketté vesszük a tésztát és most jön a formázás. 5 gombóc+ 5 gombóc + 1 kicsi gombóc.

Az első 5 gombócot tányér nagyságúra nyújtjuk külön-külön, a felső oldalát mindegyiknek

megkenjük olvasztott vajjal és a dióstöltelékkel, egymásra rakjuk. Az 5. gombócot kicsit

nagyobbra nyújtjuk, hogy lelógjon a többi oldalára.

Éles késsel nyolc részre vágjuk úgy, hogy a szélétől kb. 1 cm maradjon el. Majd a közepétől

kiindulva kihajtjuk a szirmokat. A közepe kerek lesz, amibe a másik 5 lapot tesszük.

Kinyújtjuk a másik 5 gombócot kistányér nagyságúra, és az előzőekben leírtak szerint rakjukössze, sütésálló lekvárral kenjük meg.

Az üres részbe tesszük, és nyolc részre vágjuk úgy, hogy a szirmok a nagy szirmok közepére

essenek. Kihajtjuk a kicsi szirmokat.

A kicsi gombócot máktöltelékkel töltjük, (én úgy töltöm meg mint a beiglit felcsavarom,

mert így felvágáskor nem hullik ki belőle) és az üres részbe tesszük.

20- 25 percig kelesztjük, majd megkenjük tojással. Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés.

Elkészítési idő: kb. 2 óra

By

2905